Petersell teeb kauniks ja toob tervise

Allikas: www.terviseleht.ee
Petersell on väga levinud ja armastatud toidu- ja maitsetaim. Lisaks mõnusale ja omapärasele maitsele pakub petersell ka leevendust ja ravi mitmetele tervisehädadele.
Väidetakse, et täiskasvanud inimese päevase karotiinivajaduse saaks katta 25g ja C-vitamiini tarbe 50g petersellilehtedega. Loomulikult peaks lehti tarvitama värskena

Peterselli kodumaaks on Vahemeremaad, kus ta tänaseni kasvab metsikult. Kreekast ja Roomast levis petersell üle kogu maailma. Kuigi taim pärineb soojalt maalt, idaneb ta meie tingimustes juba 2-3C juures, tõusmed taluvad isegi külma. Petersell idaneb vaevaliselt, varase saagi tarbeks peaks idandamist läbi viima siseruumides. Rohke saagi saamiseks tuleb peterselli külvata maha kogu suve jooksul. Peterselli juurt sobib ajatada toas potis (4-5 kaupa ca 12-14cm läbimõõduga potti). 10-12cm pikkused juured istutatakse mulda või turbasse juba veebruaris või märtsis. Esialgu hoitakse pimedas ruumis (kasvõi esikus) 12-14C juures. Pärast esimeste lehtede ilmumist asetatakse valguse kätte toatemperatuuri juures. Kastmine peaks olema mõõdukas ja ka väetada tuleks nõrga karbamiidi või nitroammofoska lahusega.

Esineb kahe teisendina: lehtpetersell, millel on siledad või käharad lehed, ja juurpetersell, millel on lühike, pikk või poolpikk juur. Maitseainena kasutatakse lehti ja juurt, ravimina peamiselt vilju ja juurt. Juuri võib säilitada värskelt keldris liivas. Nii juuri kui ka lehti võib kuivatada ja soolata. Eriti hästi säilib lehtede lõhn ja maitse sügavkülmutatult.

Biokeemiline kooslus

Petersell sisaldab väga palju organismile kasulikke aineid. Lehed ja seemned sisaldavad eeterlikke õlisid (vastavalt 1-6%), millest peamine on apiool, rasvu (22%), flavonoide ja glükosiide. Lehed on rikkad raua ja C-vitamiini poolest (190-400mg%); sisaldavad ka karotiini ja B-rühma vitamiine. Juur sisaldab valku; B1-, B2-, C, PP-vitamiine; oblikhapet, foolhapet, karotiiini, süsivesikuid (3,4%), eeterlikke õlisid (0,1%), mineraalainetest kaaliumi, naatriumi, kaltsiumi, fosforit. Väidetakse, et täiskasvanud inimese päevase karotiinivajaduse saaks katta 25g ja C-vitamiini tarbe 50g petersellilehtedega. Loomulikult peaks lehti tarvitama värskena (lisada toitudele pärast keetmist).

Petersell ravimköögiviljana

Petersell on väga vana ravimtaim. Ravimina tarvitatakse peamiselt lehti ja seemneid, kuid loomulikult kogu taime ning ka taimemahla. Taimel on võime tõsta söögiisu, vähendada allergiat, parandada ainevahetust. Kergendust saavad temast südame-, reuma- ja liigesepõletikuhaigused. Petersell tõstab silelihaskonna toonust emakas, soolestikus, kusepõies, sobib menstruatsioonihäirete korral. Petersellil on meeste eesnäärme põletikuvastane toime, uriinieritust soodustav tursete puhul, sobib põiepõletiku, neerukivitõve puhul, uriinierituse häiretel. Öised voodimärgamised taanduvad, kui lastele antakse juua petersellitõmmist.

Peterselli tõmmist soovitatakse juua rasvumisel, podagra puhul. Aedpetersellipreparaatidel on kuse- ja sapieritust ergutav, spasmolüütiline, toksiinivastane ja antiseptiline toime.

Värske mahl koos juuretõmmise ja sidrunimahlaga kõrvaldab pigmendilaigud ja tedretähed. Juuretõmmis kaitseb nahka päevituse eest, mistõttu saab teda kasutada fotoallergia puhul päikesepõletusest hoidumiseks. Värsket mahla või purustatud lehti saab kasutada putukahammustustel, põletikuliste reaktsioonide vastu.

Välispidiselt kasutatakse tõmmist paisete, põrutuste korral kompressina.

Aedpetersellipreparaadid on vastunäidustatud raseduse ajal ja neerukoe kahjustusel (nefriitidel) eeterlike õlide ärritava toime tõttu.

Allergia, podagra, dermatiidi puhul soovitatakse rahvameditsiinis teha juuretõmmist: 2 spl peenestatud juurikaid valatakse üle 1 kl külma veega ja lastakse toatemperatuuril 2 tundi seista. Võetakse sisse päeva jooksul lonksude kaupa, ravikuur 2 nädalat, peale vaheaega jätkatakse.

Ka seemnetest valmistatakse tõmmis, milleks nad peenestatakse kohviveskis. Võetakse 4 tl seemnepulbrit, lisatakse 1 kl keeva vett ja lastakse tõmmata 4 tundi (külma vee puhul 8 t). Peale kurnamist juuakse see klaas päeva jooksul. Seemnete asemel võib tarvitada ka peenestatud lehti ja juuri. Sel puhul võetakse 2 spl ürti klaasi keeva vee kohta, lastakse 10-15min soojas seista ja juuakse 1/3 kl korraga enne sööki.

Mahlana ja määrdena

Väga hästi mõjub värske mahl, eriti kõhnumise eesmärgil ja eesnäärmepõletiku ja -adenoomi korral.

Lehtedest võib teha ka määret, milleks peenestatud lehed segatakse võiga. Seda salvi sobib kasutada allergia, haavandite ja haavade ravil. Kahjustatud nahale võib asetada ka lausa värskeid lehti.

Loomulikult on värske peterselli söömine lausa kohustuslikuks dieediks kasvajate puhul ja vere puhastumiseks (üleliigse kolesterooli eemaldaja). Lisaks raviomadustele on petersell levinumaks maitse- ja toidutaimeks.

Allikas: www.terviseleht.ee

Lisa kommentaar

Kommentaarid