Toidud, mida lapseootel vältida

Etikettide lugemine pakenditelt ja millegi menüüvälise tellimine emmikkalarestoranis võib olla piinarikas, aga on toite, mis võivad ündimata lapse jaoks ohtlikud olla, nii et järgmiste asjadega oleks parem ettevaatlik olla
Kommentaare: 1
Maks ja maksapasteet. Need sisaldavad suurel hulgal A-vitamiini, is võib lapsel väärarenguid põhjustada. Pasteet võib isaldada ka listerioosibakterit, mis võib tuua kaasa raseduse atkemise, nurisünnituse või enneaegse sünnituse


Kofeiin. Tarbige mõõdukalt. See on erguti, mis paneb südame iiremini tööle ja teeb sedasama teie sündimata lapsega. (Peksleva südamega laps? Ei, aitäh!) Üks kohv ei lähe veel rasedusseadustega vastuollu, aga ärge liiale minge. Enamik emasid, keda tean, hakkasid pelgalt cappuccino lõhnast nagunii öökima, aga kui teie kuulute nende õnnelike emade hulka, keda ei vaeva iiveldus ega tugevad lõhnad, siis hoiduge siiski sellest kolmandast hommikusest kangest piimakohvist.


Pastöriseerimata pehmed juustud ja toorpiimast valmistatud juustud. Brie, Camembert, Stilton, kitsejuust ja
Parmesan (petlik, kuna see on kõva juust, aga sellegipoolest pastöriseerimata) soodustavad bakterite kasvu, mis võivad platsenta kaudu lapseni jõuda. (Jumal, kuidas ma raseduse ajal vesistasin suud sulatatud Brie juustuga võileibade järele, soovides kas või ühte väikest ampsu.)


Toored munad ja värske majonees. Nende puhul on kõige suurem oht salmonelloos (see võib põhjustada tõsist
oksendamist ja kõhulahtisust), seetõttu vaadake lihtsalt, et kõik munad oleksid hästi keedetud, ja kontrollige salatikastmete, kastmete ja pudingite koostisaineid. Kui te väljas einestate, tuleb kasuks, kui küsite kelnerilt koostisainete kohta.


Koorikloomad. Koorikloomad põhjustavad sageli toidumürgitusi, mida oleks hea üheksa kuud vältida. (Minu esimene soov pärast sünnitamist oli saada pool liitrit krevette, kuid see pole ülerahvastatud ja palavas sünnitusmajas hea mõte.) Soovitav on mitte väga palju süüa ka tuunikala, mõõkkala ja marliini, sest need sisaldavad suures koguses elavhõbedat. Minu ämmaemand, kes oli tark ka toitumise kohapealt, soovitas nädalas mitte üle kahe tuunikalakonservi süüa. Vältige ka sushit (kohutav, ma tean).

 

Head soovitused on võetud raamatust "Suurepärase ema käsiraamat" (Eesti Ajalehed 2010)

Lisa kommentaar

Kommentaarid

Alkeemik
2013-01-14 11:52:48
Täitsa naljakas. Mina jätaks kõrge reostuse tõttu tuunikala hoopis välja, eriti konserveeritud variandid (tuunikala on toiduahela lõpus, sööb sisse kõik maailmameres hulpivad kemikaalid; konservid on veel eriti jubedad ega meenuta mingil moel värsket tuuni), samas ei ole ükski minule vastanud naistearst näinud vajadust pehmetest juustudest või pasteedist täielikult loobuda.
Kõik kommentaarid